Nejen jarní očista...a kdy vlastně provádět očistu organismu
Na "očistu" organismu si každý vzpomene většinou po zimě, když začíná jaro. Jaro je vhodné období pro tzv. "úklid" ve svém těle. Dny jsou teplejší a delší a příroda se den ode dne probouzí a znovu rozkvétá a vše se v přírodě obnovuje.
Podle čínské medicíny je jaro obdobím, které také označuje přechod z energie jin do energie jang, který vrcholí v létě. Uvedeme si jednoduchý příklad, představte si semínko, které během zimy spalo tiše pod zemí (jin) a nyní se probouzí a vynořuje se ze země, bujně roste (jang).
I my – kteří jsme pro tradiční čínskou medicínu mikrokosmos, který reaguje na zákony makrokosmu – jsme tak trochu jako semínko: po „statičtějších“ měsících se můžeme vrátit, abychom klíčili, měli vzkvétající vitalitu a radost ze života, které nás provází po zbytek roku. Ve skutečnosti se zdraví buduje krok za krokem, den za dnem.
Existuje mnoho způsobů, jak zlepšit své zdraví v tomto období, zde je několik nápadů:
- očista jater, orgánu, který hraje zásadní roli ve fyzickém a emocionálním zdraví. Když je např. přemíra hněvu, protože se vztekáme kvůli nejtriviálnějším věcem, vyvádí to také játra z rovnováhy a naopak,
- najdeme si správná jídla bohatá na živiny, abychom se vyhnuli nedostatkům, které se tělo snaží kompenzovat touhou po určitých potravinách, například sladkých nebo slaných, ale často nezdravých,
- staráme se o sebe a nasloucháme svým emocím, abychom neupadli do „pokušení“ k nezdravým jídlům,
- najdeme si každodenní kosmetickou rutinu, která nám pomůže cítit se krásnější, sebevědomější a sebejistější sami se sebou.
- věnujeme se zahradničení, které je nejen koníčkem s mnoha pozitivními účinky na naše psycho-emocionální zdraví, ale také způsobem, jak pěstovat rostliny a aromatické bylinky, které dokážou dodat chuť našim pokrmům,
- učíme se znát sami sebe, své silné a slabé stránky, abychom využili první a zlepšili druhé.
Jaro je proto tím nejlepším obdobím, kdy najít svou fyzickou i psychickou rovnováhu a abychom mohli vzklíčit jako semínko, které se konečně může světu ukázat v celé své kráse. Pokud cítíme, že naše tělo nefunguje správně, jsme pomalí, naše paměť nedokáže zaznamenat vše, co potřebujeme, chce se nám často spát, můžeme provádět "očistu" i v jiných ročních obdobích.
Nyní si řekneme více o „hlavním“ orgánu jara – játrech.
Játra jsou jedním z největších orgánů v našem těle. Je to velká chemická transformační laboratoř. Pracuje neustále, aby naše tělo bylo čisté od všech toxinů, které si můžeme uložit. Je to také komplexní filtrační systém, který produkuje dva typy sekretů:
- žluč, která proudí do střeva při trávení jídla,
- endokrinní látka, která se uvolňuje do krve, aby poskytla aminokyseliny, albuminy, globuliny a další látky, které umožňují přeměnu cukrů a tuků.
Existují také další látky, které játra produkují (glykogen a další skupiny enzymů), které potřebují k plnění svých funkcí, abychom si mohli udržet své zdraví.
Játra se dají nazvat přírodním filtrem proti toxinům. Jedním z úkolů jater je zpracovávat odpadní produkty, aby mohly být vyloučeny, a to několika způsoby. Existují však dva hlavní způsoby:
- jsou znovu zavedeny do krve a vylučovány ledvinami nebo kůží močí a potem;
- jsou smíšené se žlučí a vypuzovány střevem.
Vzhledem ke zvláštní funkci jater je důležité, aby tento orgán fungoval co nejlépe. Bohužel je však snadné je oslabit a zpomalit jeho funkčnost, zejména v případech:
- nevyvážené stravy se zvláštní zálibou ve zpracovaných a ultrazpracovaných nebo příliš tučných potravin,
- dlouhodobého užívání léků,
- chronického onemocnění, jako je cukrovka, vysoký cholesterol a nadváha nebo obezita.
Pokud ztratí svou funkčnost, pravděpodobněji vzniknou různé poruchy a nemoci. Některé z poruch, které mohou souviset s neschopností provádět vlastní vnitřní filtrační a čistící práci jater, jsou:
vysoký cholesterol,
- plynatost a zažívací potíže,
- bolest hlavy,
- poruchy spánku,
- nepravidelný menstruační cyklus,
- malabsorpce živin,
- výbuchy vzteku, ale také podrážděnost a depresivní sklony.
Nejlepší období pro očistu jater je jaro, ale očistu můžete provádět i během celého roku. Vyčistěte si játra, abyste se cítili lépe.
Podle filozofie čínské medicíny jsou játra zodpovědná za hladký tok Qi, energie, v celém těle; včetně té, která pomáhá udržovat rovnováhu orgánů. Když jsou játra funkční, Qi plynule proudí a my budeme mít tu správnou energii a vitalitu a posílíme imunitní systém.
Pokud se Qi zablokuje, může to vést ke stagnaci energie jater, která se na fyzické úrovni projeví příznaky popsanými dříve. To je důvod, proč se má za to, že na jaře mohou být játra náchylnější k energetické nerovnováze.
Uvedeme si 5 rostlin, které mají velký vliv na očistu jater a jejich správné fungování.
Nejvhodnějšími rostlinami pro tento úkol jsou tzv. „hořčiny“ (bodlák, artyčok, pampeliška, čekanka aj.). Hořká chuť je pro játra důležitá, stimuluje tvorbu žluči a trávicí procesy. Některé rostliny hořké chuti mají také ochrannou funkci na jaterní buňky.
Zde najdete více informací o některých rostlinách:
- Artyčok
Je to jedna z rostlin par excellence pro zdraví jater. Listy artyčoku (Cynara cardunculus scolymus L.) mají ochranný a čistící účinek. Víte, proč se tato zelenina často používá do zažívacích hořčin? Protože má funkci aperitivu: stimuluje produkci žluči, čímž napomáhá trávení tuků.
Artyčok je zvláště indikován v případech obtížného trávení a je schopen udržet hladinu cholesterolu v krvi pod kontrolou. Ve skutečnosti usnadňuje jeho vypuzení stolicí díky zvýšení sekrece žlučových kyselin.
Obsahuje také různé typy polyfenolů (cynarin, kyselina kávová, kyselina chlorogenová a luteolin), které mají antioxidační aktivitu a jsou tak přírodním pomocníkem při likvidaci volných radikálů. Tyto molekuly mohou podporovat hromadění toxinů, které způsobují stárnutí a předčasnou buněčnou smrt, také způsobují ztrátu funkčnosti, která se na zdravotní úrovni projevuje různými typy poruch (záněty a bolesti kloubů, stárnutí kůže) až po podporu degenerativních onemocnění.
K pročištění můžete použít jak čerstvé artyčoky, tak jako lahodné jarní jídlo. Nejvíce v této sezóně často používám odvar s nejtvrdšími listy artyčoku nebo detoxikační bylinný čaj. Dá se připravit bleskově: vyberte nejtvrdší listy a kousky čerstvého artyčoku, vložte je do hrnce se spoustou studené vody. Umístěte na oheň a vařte 10-15 minut. Přefiltrujte a pijte teplé.
Chuť je hořká: pokud na tuto chuť nejste zvyklí, zkuste během varu přidat několik kousků lékořice nebo pomerančovou kůru pro přirozené oslazení, bez použití jakéhokoli cukru nebo umělého sladidla.
Můžete vypít 2 šálky artyčokového čaje denně: pokud máte problémy se zažíváním, doporučuji pít před jídlem, aby se tato funkce podpořila.
Pokud na druhou stranu potřebujete „silnější a rozhodnější“ čištění, doporučuji vám zvolit doplněk na bázi výtažků z artyčoku s jinými rostlinami s čistícím účinkem, jako jsou ty, které najdete na našem e-shopu. Stačí kliknout na tento odkaz: Artyčok
Připomínám, že artyčok je součástí čeledi hvězdnicovitých a nedoporučuje se, pokud máte alergii nebo přecitlivělost na jednu nebo více rostlin z této čeledi.
- Ostropestřec mariánský
Obsah silymarinu v ostropestřeci mariánském (Silybum marianum L.) činí z této rostliny vynikající ochranný prostředek pro jaterní buňky. Může se také pochlubit silnými antioxidačními vlastnostmi, schopnými působit proti volným radikálům a působí proti peroxidaci lipidů, což je mechanismus, který podporuje oxidaci lipidů.
Kromě toho, že jsou užitečné pro čištění jater, mohou mít výtažky z této hořké rostliny také následující vlastnosti:
- zažívací,
- cholagogum a choleretikum, schopné stimulovat tvorbu a tok žluči,
- snížení lipidů,
- hypoglykemiky.
V přírodě se stále vyskytuje poměrně snadno, protože je schopen růst v chudých půdách. Používají se nejjemnější listy.
Ostropestřec mariánský je také součástí čeledi Asteraceae, stejně jako artyčok, takže platí stejná varování u alergiků.
- Pampeliška
Kořen této květiny, která na jaře barví naše louky a pole do žluta, obsahuje hořké látky, které stimulují činnost jater. Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) tedy pomáhá játrům vylučovat toxiny. A zároveň podporuje tvorbu žluči.
Její močopudné a pročišťující účinky jsou známy již od starověku natolik, že se pampeliška používá jako sezónní detoxikační prostředek.
Je kontraindikován u těch, kteří trpí žlučovými kameny kvůli jeho aktivitě při produkci a stimulaci žluči.
Pokud patříte k těm, kteří rádi chodí na bylinky, jaro je to pravé období pro sběr pampelišky: její listy se výborně hodí do salátu, smíchané s čekankou či salátem nebo i samotné. Můžete také použít některé čerstvě rozkvetlé a jemné květiny, které dodají vašemu salátu barvu.
Ujistěte se, že používáte mladé rostliny, které rostou daleko od zdrojů znečištění, znečištěných nebo obdělávaných polí a také že je umíte dobře rozpoznat, protože je snadné je zaměnit s jinými nejedlými rostlinami.
Věděli jste, že jsem se nedávno naučila používat místo kaparů poupata nekvetlých pampelišek? Dají se dát do soli (používá se hrubozrnná sůl), do oleje nebo i do octa.
- Čekanka
V dnešní době často opomíjená čekanka obecná (Cichorium intybus L.), další rostlina z čeledi hvězdnicovitých, se pyšní četnými přednostmi. V minulých civilizacích se používal k boji proti drobným jaterním onemocněním.
Její kořeny mají různé látky s remineralizačními, tonizačními, diuretickými a čistícími účinky. Na játra má jak choleretický účinek, to znamená, že podporuje sekreci žlučových kyselin, tak cholagogický účinek, stimulující kontrakci žlučníku.
Její listy lze použít při vaření k obohacení polévek a dalších pokrmů. Ráda ji přidávám do přípravků s přísadami s převážně sladkou příchutí (dýně, brambory, cibule, mrkev atd.). Její hořký nádech pomáhá působit proti konečné, příliš sladké chuti.
Další možností, jak využít vlastností této blahodárné rostliny, je použít ji místo kávy. Bez vedlejších účinků kávy, čekankový nápoj pomáhá játrům a chrání střeva a poskytuje účinnou přírodní pomoc při zácpě.
- Berberin (dřišťál osinatý)
Málo známá rostlina Berberis aristata obsahuje zvláštní alkaloid, berberin, který prokázal několik prospěšných aktivit. Ve skutečnosti může pomoci:
- zlepšit citlivost na inzulín, snížit hladinu cukru v krvi,
- snižují hladinu cholesterolu (zejména špatného cholesterolu) a triglyceridů,
- chránit játra i v případě ztučnění jater,
- podporuje trávení, a to i při problémech s játry.
Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Často se používá v kombinaci se silymarinem nebo výtažky z jiných hořkých rostlin pro synergičtější a kompletní účinek při čištění jater. Rostlina je schopna stimulovat žluč, podporovat funkci jater, zlepšovat metabolismus tuků.
Jaro je ideálním obdobím k očistě jater a podpoře jejich důležitých funkcí. K tomu nepotřebujete invazivní techniky, které mohou mít vedlejší účinky, ale můžete použít rostliny a koření, které využijete jak v kuchyni, pro vyváženější stravu, tak jako doplňky.
Odstranění přebytečných toxinů vám umožní cítit se lehčí, soustředěnější a energičtější jak fyzicky, tak psychicky, a také bojovat s různými problémy, které jsou běžné v každodenním životě.
Za pokus to stojí, ne?